torsdag 29 januari 2009

äh...

Eländiga dagis. När Lisen kom hem hade hon 37.5 i temp och saknade mest mat i magen. Hon hade ätit så dåligt till lunch och "det va då inte samma Lisen som det brukade vara. Hon ville bara sitta i knät..." Men till saken hör att hon inte ätit nåt sen kl 8, bara lite lunch, och hade just vaknat. Lisen är ett sådant barn som är väldigt beroende av fasta mattider för sitt blodsockers skull och hon tar även ganska lång tid på sig att vakna när hon sovit. Då tycker hon det är mysigt att sitta i knät. Fine, hon är lite förkyld fortfarande, det kan ja köpa... men att skicka hem henne och därmed säga att hon inte får komma imorgon va väl lite magstarkt, men va gör man... Hörde just från min erfarna svägerska att dom gärna skickar hem barnen "innan" dom blir sjuka för att minska risken för att dom ska smitta varandra... jaja. Imorgon blir hon hemma med mig... På lördag åker vi till Strycksele och kurerar oss ordentligt och på måndag ska hon va hur frisk som helst och va på dagis hela veckan utan problem! Nåt positivt idag va att dom iaf hade fått sova ute på dagis... Alltid nåt!

Titta va fin man kan bli när man målar sig själv...!

Nu har min man kommit och åkt. Eller ja, han befinner sig några våningar upp, närmare bestämt i bastun med några kompisar. De håller på att planera MMGs ersättare så det lär väl ta sin tid.. =) men har lagade iaf middag till oss. Han hade även köpt en STOR påse M&M´s till mig... Love it!
Han är bra min man, jag är väldigt nöjd med mitt val!

Det är smarrigt med kaffe och M&M´s

...

Kl 13 ringde de från dagis. Feber och hängig.....................................................................
Himla skit!

Vi överlevde

Jo, tro det eller ej så fick vi sova ganska bra inatt. Hon vaknade några gånger, men det räckte att stoppa i nappen och stoppa om henne. Dock vaknade hon halv 5 och ville ha välling, en ovana som hon fått nu när hon vart sjuk... hon somnade dock om själv efter ett tag och jag fick väcka henne kvart i 8 så vi skulle hinna till dagis. när jag lämnat henne gick jag och la mig igen... =)
Idag så mår jag bättre, sitter upp och har kläder på mig. =) har till och med duschat, mest för att jag vaknade och var ganska svettig inatt, men det är väl febern som är på väg ut får vi hoppas. Har inte hunnit så mkt mer än det idag, har suttit och läst lite bloggar oxå. härligt! men jag ska nog plocka fram hemtentan och se om jag kan få nåt skrivet...

Hittade den här sångtexten på Isas blogg idag. Min enda längtan:

Gör mig stark
jag ber att du håller mig
Bo i mig
Gör mig stark
Lev i mig
Du vet Jag vill älska dig
Bo i mig
Gör mig stark
Bär mig Gud
Bär så långt det går
Jag slutade försöka för länge sen'
Så bär mig Gud i allt
Bär så långt det går
När allting rasar
När hela världen rasar
Bo i mig
Gör mig stark
Lev i mig

Emil Svanängen

onsdag 28 januari 2009

Prövningar

Det är tungt just nu. Jag har influensan, är helt täppt i näsa och hur trött som helst. Lisen är frisk, men var vaken i princip hela natten. Jag sov på soffan för att jag skulle få sova och Johan tog Lisen. Halv 4 byttes vi av... Sov hela förmiddagen efter jag gråtit några floder över att Johan skulle till Sthlm och jag va själv med Lisen, helt okapabel att ta hand om henne. Hon va på dagis till kl 13. Det hade gått hur bra som helst idag, men ojojoj va trött hon va när jag hämtade henne. Trots att hon sovit sov hon när vi kom hem och har sedan gnällt hela eftermiddagen och kvällen. 18.30 fick hon gå i säng efter att ha badat idag igen. Vad gör man inte för lite lugn och ro... Lisen ÄLSKAR att bada! Nu sover hon iaf och jag ber till Gud att hon ska fortsätta med det hela natten. Det finns inte på kartan att jag orkar vara vaken hela natten med henne igen... En gråtens dag är snart till ända tack och lov. Det känns som att vi är ganska prövade just nu och det är inte kul.
Imorgon ska Lisen va heldag på dagis (till kl 15) så då ska jag verkligen passa på att vila. Längtar väldigt mkt till min friska snygga man kommer hem. Jag är ingen bra mamma nu...
Som tur är har jag en väldigt snäll klasskompis som erbjöd sig att handla lite åt oss, t.ex katrinplommon och choklad. Anledningen till att Lisen var vaken inatt kan ha varit att hon hade ont i magen. Hon hade inte bajsat på många dagar, men idag har det släppt lite. Dock proppar jag henne full med katrinplommonpuré för att hon ska få ut det sista oxå och inte ha ont i magen inatt.
Be gärna med mig att vi får sova inatt. Blir aldrig frisk annars...
Nu ska jag gå å äta choklad, sen gå i säng!

tisdag 27 januari 2009

Sjuk sjuk sjuk

jaha, då va det min tur igen. Nu ligger jag i sängen med huvudvärk, trötthet, feber och förkylning. Jag har på mig leggings under mysbyxorna och en fleecetröja, har gått runt och frusit hela dagen när jag inte legat under storduntäcket... Jag tycker inte om å va sjuk, jag blir så ynklig... =) Som tur är har min man lärt sig det så han tar hand om mig lite extra.
Lisen däremot är purfrisk idag, ingen feber så långt ögat når, men näsan rinner fortfarande... hon fick va hemma idag oxå, men imorgon SKA hon till dagis! Hon har gått runt här i lägenheten idag och gnällt och bara haft tråkigt. kan ju erkänna att jag inte är den bästa underhållaren just nu så det är lite synd om henne. Hon har ju varit hemma sen i lördags och haft feber och idag va hon less. Som tur var kunde Johan komma hem vid 14 och ta ut henne på äventyr. Dom skulle gå till ICA och apoteket och nu har dom vart borta 1 timme.. så långt är det inte dit så de måste ha nåt hyss för sig. men det är ju skönt att hon får lite underhållning. Tror hon är riktigt laddad för dagis imorgon. Då ska hon äta lunch och sova där och sen på torsdag blir det heldag. Hoppas det går vägen nu när hon varit borta så många dagar, men det får vi ju tro.

Imorgon åker Johan till Sthlm lämpligt nog och blir borta tills torsdag em. Tråkigt kan man tycka, men va hjälper det. Han åker ändå. Ska va hemma imorgon från grupparbetet tror jag och passa på och vila när Lisen är på dagis så jag orkar med em, kväll och natt. På torsdag måste jag ju försöka pallra mig iväg till skolan så jag inte missar hela grupparbetet...

Nu kom dom! vi hörs!

/Sjuklingen i sängen

söndag 25 januari 2009

Sjukdom och matlisor

Jag tycker det är tråkigt att vara hemma ensam med ett sjukt barn när man är frisk själv. Det blir som att man själv är sjuk när man går omkring i myskläder och inte gör nåt förutom att kolla på tv. Inne hela dagarna... Är less nu. Som tur är är Johan ledig imorgon så då ska han få va hemma med henne och jag ska plugga ordentligt. Kanske till och med börja skriva på hemtentan, om inspirationen faller på vill säga! Nog om min lesshet.

Vi har gjort nåt roligt. Istället för att varenda dag stå och aldrig veta vad man ska göra för mat så kan man ju göra en matlista. Inte direkt revolutionerande, men bra. Vi har gått steget längre så förra helgen bestämde vi med våra kompisar att vi skulle skriva en 2 veckors matlista åt varandra. Det är lätt att fastna i samma mat och rulla på dom, men nu får vi prova några nya maträtter. Har studerat listan vi fått och den ser riktigt spännande ut. Den första man gör blir ju mer exklusiv, inte makaroner och korv direkt, men om vi (förhoppningsvis) fortsätter och skriver en ny 2 veckorslista tror jag nog makaronerna och korven får smyga sig in. =) Iaf känns det roligt och inspirerande; jag rekommenderar att ni skaffar några lämpliga vänner och testar!
Imorgon ska Johan och Lisen (som inte ska på dagis) åka och handla så vi kan laga mat efter listan. Hoppas dom städar oxå, för det behövs! Tvätta har jag inga problem att göra, brukar till och med tvätta Sundholms tvätt då och då som avlastning för dom. Jag tycker det är kul! Men städa... huuu, inge kul alls. När jag gör det vill jag att det ska bli färdigt så fort som möjligt så det där med att vara noggrann.. hm.. inte min starka sida. Jag skulle nog kalla mig effektiv! Att göra så många saker på kortast möjliga tid, då får man räkna med skiftande resultat. I fredags bakade jag bullar och kokade köttsoppa samtidigt. Dessutom passade Lisen på att bajsa samtidigt som bullarna skulle bakas ut och grönsakerna skulle skäras... Bullarna vart bra, köttsoppan sådär... Men man kan ju inte lyckas med allt =)

Ja, va ska vi mer säga... Vi hoppas hoppas hoppas att Märta snart får komma till Umeå. Jag och Elin har chansat på onsdag, Johan nästa måndag och Simon nästa tisdag. Tror jag och Elin ligger bäst till! HAHA! Märta fyllde ju hela 1 år igår! GRATTIS!!!! Vi ringde minsann och sjöng i telefonen och Elin lovade att förmedla vår fina sång. =)

Snart ska vi till John och Petra på middag, känns lyxigt! Vi ska ta med vår febriga unge och åka till läkarbostaden så nu måste jag nog snart plocka upp henne ur badet. Satte henne där för att jag skulle kunna göra något annat, t.ex. blogga ordentligt! Nu skriker hon efter uppmärksamhet så nu måste jag nog sluta.

Frid!

lördag 24 januari 2009

Sjukling

Idag har vi en liten 39-gradare här hemma. Hon vaknade vid 4 och sov dess ganska dåligt och vid 7 var febern på topp... det är synd om henne!
Jag skulle egentligen jobba och Johan, hans kompis och Lisen skulle åka till Strycksele, men nu vart det ändrade planer... Jag är hemma med Lisen och Johan och hans kompis åkte till Strycksele för att köra lite skoter och catch up.

Nu har hon iaf somnat, med en zup som sömnmedel... =)

fredag 23 januari 2009

Detta är äkta kusinkärlek!

torsdag 22 januari 2009

Stor tjej

Nu stramar 80-bodysarna. Idag fick jag släppa ner hängselbyxorna så de vart längre. Dagis går som en dans, "en riktig dagistjej" (citat av fröken). Idag fick jag väcka henne kl 8 (dock va hon vaken 1½timme i natt...).

Hon har blivit stor vår tjej!

fredag 16 januari 2009

Lycka är...

Lycka är att äta frukost med familjen
Lycka är att ha en kärleksdag med sin underbara dotter
Lycka är att äta en lugn middag med familjen
Lycka är att öppna ett nytt smörpaket till ett nybakat bröd
Lycka är att mysa framför Let´s Dance med en massa godis
Lycka är att sova
Lycka är ...

Dagispremiär

Ja ni, nu har Lisen börjat inskolning på dagis. Igår var vi där både jag och Johan mellan 9-10.30 och hon trivdes som fisken i vattnet. Så fort vi hade klätt av henne gick hon tillsammans med en fröken in och lekte. Inga problem där inte. Lokalen är stor och ljus och fröknarna verkar bra så vi tror att detta kommer gå bra.

Idag gick det lite sämre... Mycket berodde nog på att gårdagen var så snurrig för henne. Först på dagis, sen till Tomtebo för barnvaktning av Emil. Dessvärre glömde Johan nappen i bilen så hon kunde givetvis inte sova efter lunch. När Johan kom och hämtade henne vid halv 4 somnade hon när han bar ut henne i bilen. Sen fick hon sova en timme och då väckte jag henne. Ingen bra idé... Hon bara grät och grät och grät... Försökte med allt, men inget gick. Till slut provade Johan att hälla lite koncentrerad saft i locket och hon stoppade ner fingern och sen till munnen flera flera gånger. Då slog det oss att hon nog inte ätit mellis så hennes blodsocker va nog nere på minus... Fick inte i henne speciellt mycket mat, men en hel macka åt hon minsann. (Se konversationen nedan) Jag hann vara med Lisen 1 timme innan jag skulle iväg och jobba och 1 timme efter mig skulle Johan iväg och jobba så Emil kom igen och tog henne. Vad vore vi utan Emil, TACK för din insats!!!
Så där har vi nog förklaringen till en dålig dag idag, en bakisdag som vi brukar kalla det. En förkylning har slagit till lämpligt nog så den förstärker nog bara det hela...

På måndag ska Johan dit med henne 8.30-10.30 så då ska vi förebygga med en bra söndag med ordentlig sömn osv. Det är ju inte det osm brukar känneteckna en söndag för oss, i och med att vi går till kyrkan där det är MASSA människor och sen händer det oftast nåt efter oxå, men vi ska göra vårt bästa. Det är samma tid som gäller varje dag och till veckan ska vi börja vinka hejdå och gå därifrån en stund.

Det svåra för oss är att komma upp på morgonen. Lisen brukar vakna vid 7 och få välling och sen somnar hon om till 8-halv 9. Då går vi upp och myser en stund sen runt 9 blir det gröt, kläder och tandborstning. Det hela brukar vara klart till halv 10. Nu ska vi va klara och där halv 9 och det är ju en liten utmaning. Det går ju emot alla mina föräldraprinciper att väcka Lisen på morgonen. Sover hon, sover vi. =) Men nu blir det andra bullar!

Vi ser fram emot en spännande dagisvecka.

torsdag 15 januari 2009

En konversation

-Lisen, vill du ha pyttipanna?
-nänänänänä, (gnäll,gnäll, gnäll)
eheheh (pekar mot skåpet)
-Vill du inte ha mat?
-nänänänä (gnällgnällgnäll)
ehehehe (pekar mot skåpet)
-Vill du ha macka?
-mmm (skiner upp som en sol)

-Lisen, ska du dricka vatten?
-nänänä, eheheh
-Drick lite vatten!
-nänänä, eheh...
-Vill du ha saft?
-mmm (såklart!)

Vad gör man???

tisdag 13 januari 2009

Girls day out

Idag har jag och Lisen varit själva hela dagen och vi har varit på shoppingrunda. Vi började med en promenad ner till stan och Lisen fick springa av sig lite på torget. Hon hejade på alla människor hon såg. =) Vi letade mascara, nya vantar (vi fick påbackning av farmor...), skor (när Johan skulle ta på henne skorna i går fick han knappt ner foten.. Tänk vad mycket som kan hända på en helg... =) ), en ryggsäck till dagis och så tänkte vi shoppa upp hennes presentkort nu när det va rea på Lilla Mirakel. Halv 12 åkte vi hem, så va vi båda less och hungriga. Vi kom hem med en mascara, en pyjamas, 2 bodysar och ett par vantar. Inte illa ändå. Efter lunch, vila/kaffe/plugg så åkte vi ner på Strömpilen för att fortsätta vårt sökande, framför allt efter skor. Som tur är hittade vi ett par stövlar i hennes låda som hon fick av sin morfar och Ellen för väldigt längesen som var fodrade och som hon har använt. Som tur är har det ju varit plusgrader, men nu går vi mot kallare tider så hon behöver ju ett par nya vinterskor, än fast jag hellre skulle köpa vårskor... På Din Sko hittade vi likadana som hon redan har, fast i 2 strl större, (22) som dessutom va på rean. Köpte ju dom förra oxå på rean förra året, men då kostade dom bara 100 kr. Nu fick jag betala 99 till, men ändå billigare än ordinarie =) (349kr) Jättebra skor! Hon får till och med plats med ett par raggisar. En liten skörd vart det iaf!Lisen har varit jätteduktig hela dagen och hängt med utan gnäll.
Vi har haft en bra tjejdag.

Nu ska jag ha en bra äktenskapskväll med min man!

So long

WOW!

Jag glömde ju berätta om vad som hände på flygplatsen på väg hem. Johan puttade på mig och där mitt framför mina ögon stog han livs levande: Krister Henriksson: en av min absolut favoritskådespelare. Han spelar i Wallanderfilmerna som Wallander själv och jag måste säga att det är dom bästa filmerna, slår Beck. Senare vid kontrollen, när jag skulle hämta en back för att lägga jackan i, gick jag precis förb honom. ojojoj! Vilken upplevelse! Han gick mot Malmöflyget och där såg jag även Lena Endre och några fler som troligen skulle ner och spela in nya filmer. Såg att han hade manuset i facket utanpå väskan... YES! =)

Stockholmshelg

I helgen som gick var jag och Johan i Sthlm och hälsade på Elin, Simon och Märta. De ligger på Astrid Lindgrens barnsjukhus och Märta befinner sig på BIVA (BarnIntensivVårdsAvdelning). Lisen var i Strycksele hos farmor och farfar och det gick då hur bra som helst, förutom natten till söndag då hon valde att vara vaken. Så kan det gå!
Vi kom dit på fredagsförmiddagen och Elin mötte oss på flygplatsen och vi fick en personlig taxichaufför som körde oss direkt till Karolinska där vi äntligen fick träffa hela familjen. Fredagen gick åt att hälsa på Märta och gå på Solna Köpcentrum. Jag och Johan gick iväg en sväng själva på stan i Solna framför allt för kaffets skull. =) Denna helgen har varit en prövning för mitt kaffeberoende, men på söndagen hade det värsta gått över och jag klarade mig ända till kvällen utan kaffe. (Nu är vi tillbaka i gamla banor igen. =) ) På kvällen frossade vi i godis till Let´s Dance. På lördagen skulle vi åka till Kista och gå där på dagen för att senare på kvällen gå på bio. Vi kom iväg vid lunch och jag som längtat sååå efter att shoppa gick därifrån med ett par knästrumpor för 20 riksdaler. Det är nu ett bevisat faktum: Jag kan inte shoppa till mig själv!!! Johan däremot gick ur helgen med ett par nya jeans, en skjorta, 4 t-shirts och en slips. Lisen fick ett par supertuffa jeans och en luvtröja. Till henne har jag inga som helst problem att shoppa, framför allt på rean, love it! Vi åt i gallerian där man kan välja mellan massor av restauranger och jag åt det godaste: en beef club sandwish, himmelskt gott! Sen gick vi på bio: Australia. Oj, vilken bra film! Jag förvånar mig själv mer och mer över att jag kan gilla äventyrsfilmer, men den va faktiskt riktigt bra. På söndagen var vi på möte i Filla, alltid lika bra! Niklas är så så bra och Samuel helt fantastisk. Vi åkte hem på kvällen och då hade Elsa och Tommy kört ner Lisen hit så vi slapp hämta henne. Så skönt!
En riktigt bra helg! Det var skönt att få träffa Märta oxå. Hon låg i respiratorn och sov mest. Hon är riktigt lik Lisen då och då, men kan man va annat när man är kusiner! =)

Nu är det ett lite nervöst moment för dom håller på att extubera henne och plocka bort respen. Rädslan finns att det svullnar igen eller bli komplikationer, men jag har stark tro för att det kommer att gå jättebra! Vi ber för Märta-Kristin.

En liten redogörelse av helgen som gått. Nu är vi inne i en ny vecka och på torsdag börjar Lisen på dagis!
/H

torsdag 8 januari 2009

Nappåse

Denna fantastiska nappåse tillverkades på 10 min samtidigt som jag pratade med mamma i telefonen! Är man skicklig så är man =)

Äntligen vardag!

Som jag tidigare skrivit älskar jag när vardagen kommer efter helger som nu passerat. Man kommer in i "vanliga" livet igen med ordning och rutiner.
Lugnet har lagt sig efter Unite och Johan har vilat upp sig så han är tillbaka hos oss igen. Nog för att han var här hela nyår, men ändå inte här, ja ni vet... Nu börjar jobbet med att starta upp verksamheter igen och även planering för sportlovsläger i åre. Detta året kommer jag och Lisen stanna hemma och det känns skönt. Idag har jag börjat skolan igen. Vi träffades med gruppen och skrev ihop ett protokoll inför redovisningen på måndag morgon. Det gick riktigt bra, vi har flow! =)

Det har hänt så mycket med Lisen under helgerna. Hon har lärt sig att förstå mycket mer och säger nu mamma, pappa och titta och hon förstår vad hon säger. Iaf ganska bra. Andra än jag och johan benäms och mamma eller pappa, men hon vet iaf vilka vi är. Hon har sagt Ia nån gång vilket betyder Olivia. Det är Johans syster och även Lisens klara favorit. Hon har även fått långt hår i nacken så nu går det att göra en liten liten tofs. =) Lång har hon blivit oxå, nu är hon till och med på väg ur strl 80... Hon kan ha några 74 kläder, men det är nu 80/86 som gäller. Hon kan ha några 86:or utan problem... hon växer så det knakar!!! På torsdag börjar hon dagis, eller förskola som det så fint heter. Kl 9-10 är det inskolning första dagen och då tänkte både jag och Johan gå dit för att få se hur det är det och träffa personalen och andra. Sen får vi nog dela upp resterande inskolning mellan oss. Men jag tycker inte att det känns hemskt att skicka iväg henne, snarare tvärtom. Det ska bli skönt att hon får den stimulans hon faktiskt behöver och med människor som har tid att ge henne den fullt ut. När hon är här hemma på dagarna har jag mitt plugg och Johan sitt jobb så det blir ju inte direkt kvalitetstid på vardagarna. Sen inte sagt att hon ska bo på dagis, vi ska försöka ha henne där så "lite" vi kan. Vi är ju ganska flexibla så vi ska nog få till det där på ett bra sätt. Nu hoppas jag bara inskolningen går bra, men det tror jag.

Nåt som är negativt med alla helger är ju att man lätt fuskar med Lisens vanor. Hon får en macka här och lite kaka där... Allt för att hålla god stämning och "sen är det ju faktiskt jul...", men det får sina konsekvenser när man kommer hem och ska in i vardagen igen. Hon genomför nu en matvägrans kampanj där hon vägrar äta om hon inte får det hon vill. Som t.ex macka istället för gröt (inte hela världen, men en princip är en princip! =) ), saft att dricka eller kaka när vi dricker kaffe... Dom vänjer sig fort vid ovanor. =) Men nu är det hårda bud som gäller. Tillbaka till principerna!!!! =)

I morgon åker jag och Johan ner till Elin, Simon och Märta i Sthlm. Det ska bli så skönt att få träffa dom och va med dom lite. Märta har ju blivit bättre och bättre nu efter jul, men nu har hon tyvärr fått ett litet bakslag igen. Allt har sin tid. Iaf ska det bli jätteskönt att komma ner till dom. Lisen ska vara med Emil imorgon tills Elsa kommer och hämtar henne til Strycksele där hon kommer att spendera helgen.

Hoppas ni haft det bra under helgerna och att vardagen kommer med lite lyx oxå!
/Hanna

onsdag 7 januari 2009