måndag 8 december 2008

Lisen

Nu var det längesen ni fick en ordentlig uppdatering av Lisens liv. Hon har hunnit bli 14 mån och hon är full av bus. Hon blir mer och mer säker på sig själv och vågar vara i sitt rum en liten stund och leka själv och hon älskar att läsa böcker. Hon hämtar dom från sitt rum och så ska man läsa eller så sätter hon sig på golvet och läser själv. Och gärna samma bok om och om igen. Just nu är det Skapelseboken och Snövit & Rosenröd som är populärast.
Hon har börjat förstå så mycket. Frågar man henne om hon ska äta, byta blöja osv så nickar hon och går mot köket/toan. Det är väldigt fascinerande att se hur även hon blir en stor tjej.

Lisen hade ju fått plats på förskolan Matrisen och skulle börja där 15 dec. Men i veckan har vi fått det glädjande beskedet att hon fått plats på Månljuset som ligger på Ålidhemskyrkan ca 5 min gångväg härifrån. Så otroligt skönt att slippa cykla ända till Teg, nu kan vi ju lämna och hämta hur lätt som helst. Månljuset är oxå en tillfällig förskola, men det är ju bara att vi ställer oss i kö igen och nu räknar vi med att få en plats till hösten på Sofiehem. Det negativa är att inskolningen börjar 15 jan, men det får gå. Jag är ju ledig över jul och nyår och resten får vi väl försöka få till på nåt vis. Det känns iaf värt det!

Städa är ett intresse som hon utvecklar mer och mer. Häromdagen när mamma skulle torka golvet fick hon tag på moppen och städade toan säkert 15 min. Vi fick ta ifrån henne den till slut. Film kommer på detta. Idag har Johan och hon torkat rent hennes nygamla (mina gamla) möbler, bl a en spis. Hon är så duktig med trasan och torkar både spisen, håret och ansiktet. =)













Klättra är något som hon oxå gillar. Nu har hon börjat ta sig upp i soffan alldeles själv. Hon sätter sig på armstöden och tittar på tv eller så ställer hon sig där och kastar sig ut i soffan, Härligt, härligt, men farligt, farligt... Sin nya spis har hon oxå klättrat upp på, men favoriten är hennes nygamla, röda, lilla stol. Hon klättrar upp och ställer sig upp, men sen börjar hon gnälla för hon är för rädd att sätta sig ner igen; hon tar sig ingenstans!


Hon älskar att få vara med och laga mat, baka och diska. Väldigt lämpligt då med egna grejor! =) Eftersom resultatet när hon är med är en aning kladdigare än utan henne. På bilden hjälper hon till att vispa ihop raggmunkarna.

Sovningen går upp och ner. Ibland går det jättebra, ibland inte alls. Hon dricker vällingen själv i sängen men sen får man ofta stanna kvar och sjunga lite så hon hör att vi är kvar. Hon gillar inte att vara ensam. På morgonen däremot har hon börjat vakna kl 6. Förut fick hon välling och somnade om till halv 8-8, men inte längre. Hon dricker välling, möjligen ligger och myser en stund, och sen ska hon upp och leka. Vi som föräldrar har ju inte heller riktigt förståndet att gå i säng kl 21 så vi är extremt trötta nu för tiden. Känns som vi hela tiden ligger efter med sömnen. I och med att hon vaknar så tidigt har hon ibland börjat sova igen en sväng på förmiddagen. Men det må så va, hon kommer väl över det oxå snart.

Hur det går med hennes kompisar är ju en helt annan historia. Hennes bästis Milly är hon numera rädd för. Vi var hemma hos dom förra veckan och Milly var inte hemma just då så Lisen sprang och hade jättekul där alldeles själv. Sen kom Milly och hon vart givetvis överlycklig över att se Lisen, som hon alltid blir. Hon sprang emot henne för att kramas, men Lisen backade och backade och började gråta för hon vart så rädd... Idag när jag sa att vi skulle till Milly ikväll, kul va?! så låtsades hon som att hon inte hörde. Hon kan inte säga nej än, men de gånger hon inte svarar på frågan så betyder det nej eller att hon inte vill svara. Vi får väl se hur det här slutar, men we have our hope set high över att Lisen till slut ska känna samma kärlek till Milly som Milly gör för henne.

Jag får avsluta med ett bevis på att hon nu fått så långt hår att hon kan ha hårspänne! Det va det inte många som trodde, men haha, nu har hårväxten tagit sig =)

Inga kommentarer: