torsdag 26 augusti 2010

Tänderna tänderna tänderna

Idag är en tyngre dag... 10 grader, blåst, begynnande förkylning och tandoro. Dessa tänder lämnar inte min tanke tyvärr. Idag kände jag att stjärntanden går att vicka på... Det behövdes inge mer för att få ner humöret. Himla skittänder! Kanske ska berätta lite om mitt tandläkarbesök.
Träffade världens bästa tandläkare. Han är jättemysig, glad, lättsam och hoppfull! Dom har börjat med sk screening, vilket innebär att de kollar tandköttet mellan alla tänder, bara ifall att. Många ogillar detta, för det är inte speciellt behagligt, men hade han inte gjort det hade han ju aldrig upptäckt mitt problem. När han sedan gick in och mätte mina fickor på framtänderna i överkäkenfick han dom till mellan 5-8 mm. Dom ska vara på 3 mm. Han vart väldigt chockad och gick och funderade länge hur han skulle kunna lösa detta och framför allt, hur det uppkommit. Eftersom han inte sett nåt liknande på sin 25 år som tandläkare så kan man ju säga att jag fick mig en ordentlig chock. Gick dit i tron om att det inte va några som helst problem med mina tänder, förutom lite tandsten. Men tji fick jag. Troligen beror detta på att under mina tidiga tonår hade jag tandställning och när den togs bort åkte tänderna tillbaka, vilket korrigerades med en tråd bakom. Tråden togs bort och tänderna for tillbaka i utgångsläget igen. Ännu en tråd sattes fast och så höll det på i några år. Enligt min mamma hade jag hemskt ont under flyttningarna av tänderna och troligen har de alltså ruckats på för mycket så jag fått problem nu. Sen har jag tandsten, som tidigare tandläkare slarvat lite med så de har farit in under tandköttet och där blandats med härliga bakterier vilket fräter på benet. Tandläkarn sa att det är lätt att missa sånt här när man ser att det är fina tänder utan hål, då blir man glad och tar bort den tandsten man ser och skickar hem patienten. So, that´s my case.

Han lovade att göra allt han kunde för att stoppa tandlossningen, men får han inte bukt med den efter några skrapningar och penicillin så skickar han upp mig på tandläkarhögskolan till specialisterna som får ta itu med det. Troligen opererar man och spolar rent under tandköttet och syr fast det tight mot tanden så ingen skit kommer in. Funkar inte det så blir det väl stifttänder... MEN nu gäller det att vara positiv, vilket är väldigt svårt, men jag måste försöka!

Han började skrapningen direkt av tänderna på ena sidan i överkäken. Bedövade och skrapade tandsten upp under tandköttet, hårt som en tok! Kände som tur var inget, men tänderna va ganska mörbultade efteråt. Fick även en specialtandtråd som jag ska köra med på kvällarna. Ska dit igen om någon vecka och skrapa resterande tänder. Sen blir det medicin och sen om någon månad ska läget utväderas och se vad resultatet blivit och om det behövs gå vidare med ytterligare behandlingar.

så nu vet ni. Detta är en stor sorg för mig och det ligger som en sten på mina axlar, tyvärr. Men samtidigt har jag stor tro till att Gud kommer fixa detta på endera sättet. Men be gärna med oss att detta ska ordna sig så bra som möjligt.

Jag ser upp mot bergen; varifrån ska jag få min hjälp? Hjälpen kommer från Herren, som har gjort himmel och jord. Han låter inte din fot slinta, han vakar ständigt över dina steg.

Ps. 121:1-3

Var inte rädd, jag är med dig. Ängslas inte, jag är din Gud. Jag ger dig styrka och hjälper dig, stöder dig och räddar dig med min hand.
Jes 41:10

Med dessa ord i ryggen ska jag ta mig igenom detta!

5 kommentarer:

Erika sa...

Usch! Jag hoppas verkligen att allting ordnar sig med tänderna utan större ingrepp och kostnader!

Elina och co sa...

Heja Hanna, vi står precis bakom dig! Kramar Sundholms

Carro med Majlis sa...

Fy vad tungt, tänder är min största ångestbörda också, men jag kör på i ovisshet jag, dumt som bara den.

Anonym sa...

tänker på dig!
kram fine

Oskar sa...

Dina tänder finns i mina böner!
Låter jobbigt, men kommer nog ordna sig fint.